Geef vrijheid door!

Want vrijheid is niet van zelfsprekend, vrijheid geef je door! Juist om die reden vinden wij het belangrijk en een enorme eer dat we bij de lokale herdenking aanwezig zijn en hierbij mogen helpen, zo ook dit jaar. Sinds een paar jaar doen we dit samen met de Paula Geerts. Lees hieronder een kort verslag van de voorbereiding en de avond zelf.

Omdat de herdenking dit jaar op een zaterdag viel, zijn we na de opkomst met de Zeeverkenners die wilde naar Het Dok gefietst. Daar hebben we nog even gechilld en lekker patatjes met elkaar gegeten. Helaas mocht het oude concept “alle frietjes op de tafel en eten maar” niet van Wouter, maar dat maakte het niet minder lekker. Want wat kunnen sommige Zeeverkenner veel eten! Lang hadden we niet om uit te buiken, want we zaten daarna snel weer op de fiets naar het gemeentehuis.

Op het gemeentehuis hebben we nog eenmaal het draaiboek doorgenomen. Wie doet welke krans? Hoe lopen we naar het monument? Waar moet welke krans bij het monument? Eigenlijk weten we wel hoe het moet, maar toch goed dat het allemaal nog even zorgvuldig werden doorgenomen. We mogen geen fouten maken! Nadat de ceremonie in de burgerzaal was afgelopen begon het serieuze werk. De stoet formeren om vanaf het gemeentehuis samen met alle aanwezige, de burgemeester en “Skippy” oftewel Jan De Vaal (een oud verzetsstrijder) richting het oorlogsmonument te wandelen.

Na de toespraak van de burgermeester en de twee minuten stilte was het tijd voor de kranslegging. Even een klein detail, het tweede couplet van het Wilhelmus (eigenlijk het 6e – logisch hè?), daar moet door de aanwezige nog wel even op geoefend worden. Één voor één werden de kransen naar voren geroepen en netjes overhandigd. De Zeeverkenners die hier aan mee hebben geholpen, echt heel goed gedaan – complimenten! Na de kranslegging was er nog een klein bloemen defilé en keerde iedereen terug naar huis.

Nogmaals we zijn vereerd dat we met de Zeeverkenners mogen helpen bij de lokale dodenherdenking. Het was een waardige herdenking en volgend jaar zijn wij er gewoon weer bij!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.