Waterwelpen gaan als de brandweer!

IMG-20171118-WA0028[1]Afgelopen zaterdag hebben de waterwelpen een bezoek gebracht aan de brandweer. De dag begon op Het Dok en na het openen liepen we met z’n allen richting de brandweer kazerne. Daar aangekomen werden we welkom geheten door brandweerman Elmer en in vier groepjes verdeeld. Elk groepje begon bij een ander onderdeel; spuiten met de brandspuit, rondleiding bij de hoogwerker, het slopen van een auto en een rondleiding door de kazerne.
IMG-20171122-WA0000[1]Één van de onderdelen was het spuiten met de brandweerspuit. Wist je dat een brandweerspuit, net als een tuinslang, verschillende standen heeft? Er is een hele verre en harde straal, een straal die niet zo ver gaat en een hele zachte straal. Sommige waterwelpen waren een beetje gek en lieten zichzelf nat spuiten….. Na het spuiten zijn we de brandweerauto in gegaan en werd er verteld wat er allemaal in te vinden is bijvoorbeeld zaklampen, helmen en zuurstofflessen.  Ook kregen de waterwelpen uitleg over de hoogwerker van de brandweer. De brandweer legde uit hoe de hoogwerker werkte en waar ze deze voor gebruiken. We mochten erin staan en kregen uitleg over alle knopjes die erop zaten.
IMG-20171118-WA0036[1]Verder mochten de waterwelpen iets doen wat ze waarschijnlijk nog nooit gedaan hebben, namelijk een auto slopen! Er mocht alles gedaan worden om de auto te slopen. Geschopt, geslagen en geduwd. De brandweer hielp ons een handje met speciale sloop apparaten. Zo hadden ze een hele grote schaar waarmee je heel makkelijk stukje van de auto af kon knippen. Ook hadden ze een scherp stokje waarmee je de ramen kon inslaan. Jacala heeft zelfs met zijn voet een raam ingetrapt. De waterwelpen gingen helemaal los en op het laatst was er dan ook niet veel meer van de auto over.

Als laatste kregen we een rondleiding door de brandweerkazerne. Zo hebben we de paal gezien waar de brandweermannen altijd van naar beneden gleden als ze snel ergens heen moesten. Helaas wordt de paal nu niet meer gebruikt, omdat er teveel ongelukken gebeurden. De brandweermannen hebben het best goed. Ze hebben een tv, een keuken en hun eigen slaapkamer op het werk. Er was een brandweerman aan het slapen, die mochten we wakker maken haha.

Het was een hele leerzame en leuke dag!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.