Zeeverkenners struinen over de Veluwe

Met Kerst achter de rug en ons eigen kerstfeest nog vers is het geheugen, was het tijd voor de Zeeverkenners om kilootjes van de feestmalen weer een beetje kwijt te raken en de conditie op peil te brengen. Oftewel, tijd voor de altijd gezellig Berentocht! Ditmaal had de Staff het prachtige gebied van de Veluwe rond Epe uitgekozen om de Verkenners op de proef te stellen.

Naast dat de Berentocht heel gezond is, is het natuurlijk ook een heel leuk kamp waar allerlei scoutingtechnieken getoetst worden. Dat was meteen merkbaar op de eerste dag, de bakken moesten duidelijk nog een beetje inkomen, want het ging niet geheel foutloos. Nadat de Zeeverkenners vertrokken waren vanuit ’t Harde richting Heerde, bleek deze keer niet het kompas of de ‘blinde vlek’ het lastigst, maar juist het lezen! Gelukkig wist toch iedereen op tijd het eindpunt te vinden en stond een heerlijk soepje en bord sajoer boontjes klaar. Voor het kader was de dag echter nog niet voorbij, voor hen was nog een korte dropping (ja echt, het was maar 3,5 km) klaar. Onder enig protest hebben zij dit toch snel er nog even bij gelopen en eigenlijk viel het wel heel erg mee. De staf weet wel wat leuk is hoor ;-).

De volgende dag was het weer vroeg opstaan, want de prachtige route van dag twee stond voor de Zeeverkenners klaar. Door bos, heide, dorp en weide wisten de Zeeverkenners hun weg te vinden naar Vaassen. Het lezen ging deze dag al een stuk beter, want men had geleerd van de eerste dag. De Donau wist al vroeg het clubhuis te vinden en de rest volgde niet veel later om te genieten van de lekkere stamppot andijvie-shoarma. Onderweg moesten de Zeeverkenners nog raden naar welke landen Erica Terpstra op vakantie is geweest aan de hand van haar uitzending met gasten uit Vietnam, Sint Maarten, Marokko en Zwitserland! ’s Avonds kon natuurlijk onze traditie om alvast het nieuwe jaar in te luiden met kinderchampagne en verse oliebollen niet ontbreken.

Hoewel de Berentocht uitlopen op zichzelf al een bijzondere prestatie is, kan er toch altijd maar één bak de echte winnaar zijn. Ondertussen had de Donau een flinke voorsprong van meerdere uren opgebouwd ten opzichte van de overige bakken. Ze hoefden alleen dag 3 nog uit te lopen om de befaamde Berentochtbeer binnen te slepen!

De Donau zou echter de Donau niet zijn als ze het niet wat spannender voor zichzelf zouden maken. Hoewel de meeste bakken de route naar Apeldoorn redelijk goed wisten te vinden, kwam de Donau er niet echt uit. De Colorado deed het daarentegen erg snel, maar was dat genoeg om de voorsprong van de Donau in te halen? Het was nog lang spannend, de voorsprong werd kleiner en kleiner en uiteindelijk scheelde het enkele minuten, maar toen de Donau het voor elkaar kreeg om zelfs van de noodkaart af te lopen en opgehaald moest worden werd het toch duidelijk dat hun voorsprong niet genoeg was om de Colorado te verslaan.

Gefeliciteerd Colorado met het winnen van de Berentocht 2018 en iedereen gefeliciteerd met het uitlopen van de meer dan 67 kilometer. Gelukkig was het weer dit jaar een stuk beter dan vorig jaar en hebben we maar een paar spettertje gezien. Afgezien van een paar blaren (hoort erbij) was het dus een geweldig kamp wat ons betreft!