ZEEVERKENNERS WINNEN LANDELIJKSE ZEILWEDSTRIJDEN

IMG_8566Doordat de Zeeverkenners de 1ste, 2e en 3e plek wisten te veroveren tijdens de regionale zeilwedstrijden van de RZW mochten we deelnemen aan de landelijkste scouting zeilwedstrijden (LSZW) in Zeewolde. De Tigris met Stefan als roerganger ging de uitdaging aan, waardoor onze vereniging voor het eerst sinds 2008 weer zijn krachten kon meten met de beste scouts uit het land.

We hebben met onze vereniging twee keer eerder mee gedaan aan de LSZW. In 2002 was het De Mississippi met Jeroen als roerganger die 33e werd en in 2008 was het De Niger met Robin als roerganger die 36e werd. Dit jaar op zondag 1 oktober 2017 heeft De Tigris het geflikt en de LSZW gewonnen!

Op vrijdag avond begon ons avontuur en werd De Tigris bij de boothelling naast de watertoren van Aalsmeer op een trailer geladen, zodat onze vlet diezelfde avond nog naar Zeewolde gebracht kon worden. Het was nog even een uitdaging om de zware stalen vlet van 5,60m en 650kg op de trailer te kunnen hijsen, maar na poging drie lag de Tigris netjes recht op de trailer.

De regels in het kort – De wedstrijden worden gevaren volgens het Olympisch punten systeem. Dit betekent dat de winnaar over alle gevaren heats zo min mogelijk punten bij elkaar moet verzamelen. De nummer 1 krijgt 0 punten, de nummer 2 krijgt 3 punten, de nummer 3 krijgt 5.7 punten en dit loopt steeds verder op.

IMG_20170930_083615Op zaterdag stond de eerste wedstrijddag op het programma, alleen de wind liet ons zacht uitgedrukt een beetje in de steek. Iedereen had zich perfect voorbereid en de wedstrijdbepalingen met alle soorten signalen en vlaggen goed doorgenomen. Na de centrale opening en briefing had de wedstrijdleiding “Windward Leeward” baan uitgelegd en moest één keer rondgevaren worden. De zachte wind kon De Tigris niet schaden en ze rondde als eerste de bovenwindse boei, waarna ze voor de wind, met de hele bemanning (behalve Stefan) op het voordek, de voorsprong alleen nog maar wisten te vergroten. Door met de bemanning op het voordek te gaan staan is het gewicht optimaal verdeeld, waardoor een vlet harder kan varen. Deze tactiek werd later op de dag en in het weekend door meer teams overgenomen van De Tigris.

IMG_20170930_174125Aan het begin van de tweede heat was de wind niet veel beter geworden en bij de start was De Tigris in de luwte van het startschip terecht gekomen. Hierdoor moest de Tigris veel andere teams proberen in te halen om een zo goed mogelijk uitgangspositie voor de volgende wedstrijddag neer te zetten. Dit lukte gewoon! Vanaf de kant op het kleine dijkje was de spanning niet te houden, maar het lukte De Tigris gewoon om zichzelf terug te vechten in de wedstrijd door als 3e te finishen. Na lang wachten werd het middagprogramma wegens de slechte wind en de vele regen afgelast. Tijd om met het hele team en de meegereisde stafleden en ouders hamburgers te eten op de camping. Gelukkig werd het droog en kwam de zon nog even door, dus tijd voor een klein kampvuurtje!

Ergens halverwege de middag werd de eerste tussenstand bekend gemaakt en toen kwam ineens het besef Stefan, Thomas, Jeroen, Lars en Anne-Sophie dat er op zondag wel iets heel moois kon gaan gebeuren!
1)   534 – Waingunga (3 punten)
2) 1459 – Sint Maartengroep (5.7 punt)
3) 1098 – Aquariusgroep Dirkshorn (16 punten)

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_30abDe wind was op zondag in kracht toegenomen maar wel 45 graden gedraaid. De wedstrijdleiding had weer de “Windward Leeward” baan uitlegt, maar moest niet één, maar twee keer rond gevaren worden. Doordat de wind 45 graden was gedraaid was de wedstrijd vanaf het kleine dijkje door de verrekijker moeilijk te volgen. Voor de meegereisde supporters (en vooral Sander) was de spanning hierdoor niet te houden! Wederom ging De Tigris prima van start en finishte als 1ste en één plekje voor de 534 van Waingunga en het eerste gaatje van 0.3 punten was geslagen. In de twee heats die volgde werd de Tigris respectievelijk 4e en 3e en wist de 534 steeds één plekje achter zich te houden. Langzamerhand kwam het besef, maar wat we waren begonnen als een avontuur werd een enorm groot succes! De Tigris nam kwam nog even langs de meegereisde supports varen. Het is gelukt! Onze Tigris won voor het eerst in de geschiedenis van Scouting Sint Maartengroep met 11.4 punten de landelijke scouting zeilwedstrijden! Een ongelooflijk resultaat!

IMG_20171001_134020Stefan, Thomas, Jeroen, Lars en Anne-Sophie via deze weg willen wij jullie nogmaals feliciteren met het behaalde resultaat. Ik spreek namens het hele Zeeverkenners stafteam wanneer ik zeg dat wij ongelooflijk trots zijn op jullie prestatie. Jullie hebben echt goed en als team gezeild! Als je in vijf heats in staat bent om 2x als eerste, 2x keer als derde en 1x als vierde te finishen, dan ben je met 11,7 punten de terechte winnaar! We gaan ervoor zorgen de bokaal een uniek plekje krijgt in Het Dok zodat niemand jullie prestatie zal vergeten!

De einduitslag van de top 5 (De rode heats tellen niet mee in de einduitslag)Afbeelding1

De einduitslag en de foto’s

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.